8-9 червня вдруге відбувся Львівський ярмарок смаку. Українські малі та середні виробники органічних сертифікованих продуктів, сировари та крафтові виробники представили свої найкращі товари: сири та молочну продукцію, крупи, яйця, олію, пастилу, джеми, м’ясні вироби, мед, чаї, соки, вина та інше.

У заході взяли участь більше 50-ти виробників із різних куточків країни, зокрема Львівської, Волинської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Харківської, Одеської, Тернопільської та інших областей.

«Уже стає гарною традицією щороку проводити Львівський ярмарок смаку. Це дуже важлива подія, яка дозволяє українським виробникам органічної і молочної продукції презентувати свої товари споживачам. Компанії-учасники ярмарку ще раз підтверджують, що українці можуть пишатися якісними та безпечними продуктами. Ми вдячні Швейцарії та швейцарсько-українській програмі «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» за сталу підтримку ініціатив, спрямованих на розвиток торговельного потенціалу малих та середніх виробників харчових продуктів», — зазначив виконувач обов’язків Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Для виробників ця подія була особливо важливою. Після декількох років ізоляції через пандемію, в умовах ведення бізнесу під час війни такі ярмарки, спілкування, знайомства та можливість безпосередньо показати свої найкращі вироби споживачам — надзвичайно цінні.

Андреас Хубер, директор Програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні, під час ярмарку провів майстер-клас з приготування раклету. Відвідувачі не лише дізналися історію та традиції споживання цієї страви, а й багато секретів про те, як зробити консистенцію сиру ідеально ніжною, тягучою та досягти того самого швейцарського смаку.

«Цього року Швейцарія вдруге підтримала проведення Львівського ярмарку смаку. Для Швейцарії проведення цього ярмарку — один із важливих кроків для підтримки органічних та молочних виробників у нинішніх надзвичайно складних умовах. Цей захід став платформою, яка знайомити споживачів із  якісними українськими продуктами не лише з Львівщини, але й з тих регіонів, що найбільше постраждали від війни, таких як Харківщина та Одещина. Минулі 20 років і зараз Швейцарія активно підтримує агропродовольчий сектор України, зосереджуючись на розвитку органічного сільського господарства, доступі фермерів до фінансування, безпечності харчових продуктів та розбудові торговельних можливостей для українських фермерів», — зазначив він.

Заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін подякував учасникам, організаторам та партнерам ярмарку.

«Нам дуже приємно вже вдруге вітати всіх учасників ярмарку на Львівщині: як наших місцевих виробників, котрі роблять високоякісну крафтову продукцію, так і гостей з інших областей. Наша важлива місія – підтримати фермерів і дати поштовх для розвитку. Адже ви — малі чи вже середні виробники, робите справді круті, смачні, унікальні речі, тож давайте разом зробимо так, щоб вашу продукцію спробувала максимальна кількість споживачів і хотіли смакувати цим щодня», — сказав він.

У Львівському ярмарку смаку взяли участь сировари-переможці конкурсів ProCheese Awards 2021, World Cheese Awards 2022-2023:  Станіславська сироварня, Доообра ферма, Старий Порицьк, Гарбузовий рай, Джерсей, Сироман, Zinka, Lel’, Європейська сироварня.  А також виробники сиру Lemberg Cheese, Чесний сир, Чесниківський сир, Будз Баран.

Крім того, під час заходу відбувся майстер-клас з фудпейрингу з українськими сирами від Оксани Чернової — сирної експертки ProCheese, засновниці ProCheese Академії, судді міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards, смак яких здивував навіть вибагливих сирних поціновувачів.

За словами Оксани Чернової, за останні 2 роки українські сири отримали 26 нагород у міжнародному конкурсі сирів World Cheese Awards в різних категоріях, що свідчить про їх високу якість та унікальність смаків.

«Цього року зацікавленість в участі у Львівському ярмарку смаку від виробників сиру була набагато більшою ніж минулого, адже це вже другий такий масштабний проєкт, який обʼєднує виробників із різних куточків України. На ярмарку було представлено 17 сирів із нагородами міжнародного сирного конкурсу World Cheese Awards, що є унікальною можливістю для споживача продегустувати сири в одному місці, відзначені на міжнародному рівні», — заявила експертка.

Наталія Чоловська, президентка Львівської міської громадської організації «Екотерра», наголосила на важливості таких ярмарків для підтримки малого та середнього аграрного бізнесу в Україні.

«Органічні сертифіковані виробники, як і загалом аграрний бізнес, відчуває негативний вплив війни.  Участь у Львівському ярмарку смаку дає можливість представити свою продукцію, поспілкуватись зі споживачами та вчергове заявити про те, що така продукція виробляється в Україні із дотриманням усіх вимог органічного законодавства ЄС та України. Запрошуємо усіх шукати органічний український листок, який є державним логотипом України для маркування органічної продукції», — сказала вона.

Серед виробників сертифікованої органічної продукції були представлені:

  1. Галекс-Агро: крупи, мед;
  2. Дари Гуцульщини (СООК, СТ): гриби, ягоди;
  3. Дунайський аграрій: баклажани запечені, томати в’ялені, джем, мед, пастила, трави, ефірна олія;
  4. Екород (Органік оригінал, ТОВ): кукурудзяні палички, кава, борошно, олія, крупи, пластівці;
  5. Жива Земля Потутори: трав’яні чаї, спеції, овочі;
  6. Жива органіка (Костів, ФГ): крупи;
  7. Органік АФ-Світанок (Агрофірма Світанок, ПП): горіхи;
  8. Старий Порицьк: молочні продукти, зокрема сири;
  9. Терлич: макаронні вироби;
  10. Meetty Chocolate (Колчанов Д.С., ФОП): шоколад;
  11. Mol’far (Мольфар Еко, ТОВ): чаї на основі кипрію;
  12. Organic Chicken (Домашня курочка, ФГ): яйця;
  13. Organic Meat (Органічний м’ясний продукт, ТОВ): мʼясна продукція;
  14. Organic Milk: молочна продукція, зокрема сири;
  15. Travka (Шанс Вік, ТОВ): трав’яно-ягідні чаї;
  16. Stodola: консервовані овочі.

Унікальну гастрономічність цьогорічного заходу також підкреслила зона майстер-класів, серед яких були:

  • майстер-клас із дегустацією швейцарських сирів раклет і тет-де-муан;
  • майстер-клас із дегустацією українського вина та сиру;
  • майстер-клас із правил створення сирного плато та дегустація;
  • майстер-клас із приготування та дегустація Яворівського пирога з органічних продуктів;
  • майстер-клас із поєднання сирів з органічними продуктами та інші.

Організатори повідомляють, що планують зробити Львівський ярмарок смаку традиційно щорічною подією та продовжувати підтримувати українських виробників і знайомити ще більше споживачів із якісною та смачною продукцією.

Організатори та партнери

Львівський ярмарок смаку організовано Львівською обласною військовою (державною) адміністрацією, Львівською міською громадською організацією «Екотерра», спільнотою поціновувачів сиру ProCheese від Ardis Group під патронатом Міністерства аграрної політики та продовольства України та за підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG(Швейцарія).

Медіапартнер заходу OrganicInfo.ua