Другий рік поспіль Швейцарія підтримує проведення Львівського ярмарку смаку (ЛЯС), що об’єднує понад 50 малих та середніх виробників локальних крафтових товарів, органічної сертифікованої продукції, а також сирів та молочних продуктів, за ініціативи Львівської обласної (військової) державної адміністрації та під патронатом Міністерства аграрної політики України.

Співорганізаторами дводенного ярмарку є ключові партнери швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) Львівська міська громадська організація «Екотерра» та спільнота поціновувачів сиру ProCheese від Ardis Group.  

Напередодні ЛЯС спільно з представниками Посольства Швейцарії команда QFTP провела низку моніторингових візитів та зустрічей, зокрема з фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області та Рівненської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби,сімейними фермами та сироварами проєкту «Сімейні молочні ферми» на Рівненщині. Разом з представниками  Львівської ОВА відвідали сироварні «Джерсей» та «Гарбузовий рай», господарство з виробництва молока «АГРОТЕМ» на Львівщині та поспілкувалися з учасниками-сироварами Львівського ярмарку смаку з інших регіонів України.  

Швейцарія послідовно підтримує українських виробників молока та молочних продуктів на шляху до підвищення якості та забезпечення безпечності їхньої продукції. 

Ця допомога спрямована на запровадження ризикорієнтованої моделі контролю виробництва молочної продукції від ферми до кінцевого споживача.  

Зокрема, у 2023 році Рівненська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби отримала від QFTP обладнання для визначення кількості соматичних клітин та рівня загального бактеріологічного забруднення в молоці.  

Це дозволило автоматизувати та вдосконалити процес дослідження зразків сирого молока, а також розширити сферу акредитації за міжнародно визнаними методами. 

На сьогодні це єдина лабораторія в області уповноважена на проведення досліджень зразків молока в межах Програми контролю сирого молока.  

Головне управління Держпродспоживслужби Рівненської області з 2021 року впроваджує цю Програму на базі інформаційно-комунікаційної системи «Молочний модуль», долучивши спочатку найбільші господарства з виробництва молока, де утримується 78% поголівʼя корів регіону. 

Під час демонстраційного показу крафтової сироварні ФГ «Молочна ферма», що є учасником проєкту «Сімейні молочні ферми», обговорили, як створити бізнес з нуля в умовах війни. Власне, сироварня ФГ «Молочна ферма» була заснована у селі Здовбиця у 2022 році, в умовах війни їй вдалося наростити потужність з переробки молока до 3 тонн в добу. Асортимент сироварні налічує 10 видів сиру, а також молоко, кефір, масло, сметану та йогурти. 

За підтримки Швейцарії в межах швейцарсько-української програми QFTP проект «Сімейні молочні ферми» успішно реалізував 7 навчальних ініціатив щодо того, як розпочати бізнес з нуля у сироварінні, забезпечити виробництво якісного молока від здорових корів, підвищити рентабельність і правильно спланувати фінансовий менеджмент.  

Також під час візитів вдалося поспілкуватися з власниками сироварень на Львівщині – переможцями міжнародного конкурсу World Cheese Awards«Гарбузовий рай» та «Джерсей», а також господарства з виробництва молока «АГРОТЕМ». Цей виробник є активним учасником Програми контролю сирого молока у Львівській області та забезпечує якісним молоком сироварню “Джерсей. У господарстві утримується понад 180 голів великої рогатої худоби, в тому числі понад 80 корів.  

Зараз важливим фокусом є створення торгівельних можливостей для переробників молока. Тому одним з важливих кроків  у цьому напрямі стала організація Львівського ярмарку смаку, де була представлена продукція українських сироварів-переможці конкурсів ProCheese Awards 2021, World Cheese Awards 2022-2023. 

У Львівському ярмарку смаку взяли участь сировари-переможці зазначених конкурсів: Станіславська сироварня, Доообра ферма, Старий Порицьк, Гарбузовий рай, Джерсей, Сироман, Zinka, Lel’, Європейська сироварняА також виробники сиру Lemberg Cheese, Чесний сир, Чесниківський сир, Будз Баран.  Більше інформації про захід – тут.  

Андреас Хубер, директор Програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні, під час офіційного відкриття ярмарку зокрема наголосив:  «Цього року Швейцарія вдруге підтримала проведення Львівського ярмарку смаку. Для Швейцарії проведення цього ярмарку –  один із важливих кроків для підтримки органічних та молочних виробників у нинішніх надзвичайно складних умовах. Цей захід став платформою, яка знайомить споживачів із  якісними українськими продуктами не лише з Львівщини, але й з тих регіонів, що найбільше постраждали від війни, таких як Харківщина та Одещина». 

З 2016 року Швейцарія послідовно підтримує українських виробників молока та молочних продуктів на шляху до підвищення якості та забезпечення безпечності їхньої продукції, а також сприяє розвитку торговельного потенціалу як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках.