21 червня відбулося засідання дорадчої ради компонента «Молочний сектор» швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP, Програма).

Під час заходу представники приватного та державний секторів визначили поточні проблеми та потреби молочного сектору і стратегічне бачення напрямів діяльності QFTP до 30 червня 2025 року. 

Манон Шупперс, співдиректорка SAFOSO AG, зазначила, що засідання дорадчої ради є важливими елементом щорічного планування діяльності Програми.

«Обговорення з різними стейкхолдерами проблем  та потреб молочного сектору дозволить команді QFTP запланувати заходи на наступний рік, що відповідатимуть потребам сектору. За результатами дискусії підготуємо документ, на основі якого буде розроблено план діяльності компонента «Молочний сектор» на наступний програмний рік – з 1 липня 2024 року до 30 червня 2025 року», – зазначила вона.

Перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян подякував команді QFTP за плідну співпрацю протягом всього часу реалізації Програми.

За його словами, дуже важливою була спільна комунікація та промоція серед учасників ринку інформаційно-комунікаційної системи «Молочний модуль» для реалізації Програми контролю сирого молока.

Він наголосив на важливих кроках, що вже були зроблені для навчання фахівців Держпродспоживслужби, яке покращить їх компетенції на шляху до покращання якості та безпечності молока та молочних продуктів.

«Одним із важливих напрямів роботи Держпродспоживслужби є вирішення проблеми резистентності до антибіотиків у молочному скотарстві. Сподіваюся, що за підтримки Швейцарії в рамках спільного проєкту QFTP ми зможемо вирішити це завдання. Ми вже маємо п’ять років успішної співпраці в реалізації Програми контролю сирого молока», – зазначив Олег Осіян.

Він додав, що на шляху до членства в ЄС Держпродспоживслужбі потрібна консультаційна підтримка щодо імплементації нормативно-правових актів у сфері безпечності та якості харчових продуктів. 

Микола Тібеж, головний спеціаліст відділу з питань безпечності харчових продуктів управління санітарних та фітосанітарних заходів Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки Мінагрополітики, зазначив, що у співпраці з експертами QFTP були розроблені ключові щодо якості  та безпечності молока нормативно-правові акти, зокрема наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 118 від 12 березня 2019 року. Наразі фахівці Мінагрополітики та QFTP працюють на змінами до постанови №10 Про затвердження Порядку та критеріїв уповноваження акредитованих лабораторій та наказу №49 Про затвердження Правил ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів та вимог щодо їх реалізації. Ці нормативно-правові акти  є важливими кроками, які наближають молочний сектор України до вимог європейського законодавства.  

Ірина Висоцька, координаторка компонента «Молочний сектор», зробила загальний огляд щодо стану молочного сектору України та презентувала досягнення на рівні кінцевих результатів QFTP. Серед них – вдосконалення нормативно-правової бази відповідно до законодавства ЄС, покращаннябізнес-середовища, підвищення торговельного потенціалу молочних виробників на внутрішньому та зовнішньому ринках продукції з вищою доданою вартістю.

«Для команди компонента «Молочний сектор» цей захід – можливість більш ширше подивитися на потреби українського молочного ринку,  зрозуміти больові точки, щоб визначити пріоритети руху на наступний рік. Ми вдячні всім, хто долучився до обговорення і працював разом з нами над покращенням якості та безпечності молочної продукції в Україні та створенням нових торгівельних можливостей для виробників», – сказала вона.

Максим Фастєєв, партнер проєктів ІНФАГРО,   розповів про перспективи та потенціал  розвитку експорту української молочної продукції. 

«Експорт молочних продуктів з України має відновити динаміку росту у 2024 році. Така проекція зумовлена збільшенням виробництва молока, що завдяки підвищенню світових цін сформує додаткові можливості для українських експортерів. Задача останніх – вивчити поточні можливості та вибрати оптимальний варіант цільового ринку та каналу збуту для своє продукції», – зазначив він.

На основі ідей, зібраних за результатами засідання Дорадчої ради, команда QFTP підготує план роботи на наступний програмний рік для подальшого погодження членами наглядової ради. Під час засідання наглядової ради буде представлено фінальні напрацювання стратегічного бачення напрямів діяльності Програми, погоджені донором.