25 червня 2024 р. відбулося засідання дорадчої ради органічного компонента швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP). 

Під час дорадчої ради були представлені ключові результати роботи органічного компонента QFTP за період 01.07.2023 – 30.06.2024 рр., а також зібрані потреби та ідеї для планування діяльності органічного компонента QFTP на період 01.07.2024 – 30.06.2025 рр. з фокусом на удосконаленні нормативно-правової бази, покращенні бізнес-середовища та розвитку торгівлі. 

Засідання відбулося в онлайн-форматі, учасниками якого стали бенефіціари, реципієнт, представники органічного сектору та співробітники програми QFTP. 

Від органів державної влади, бенефіціарів QFTP, були присутні представники Міністерства аграрної політики та продовольства України: Людмила Хомічак, заступник директора департаменту – начальник управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів, Марина Кислицька, начальник відділу державної політики у сфері органічного виробництва управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів; та представники Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів: Ігор Лоцкін, директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, та Ольга Семенчук, заступник директора департаменту — начальник управління безпечності харчових продуктів та кормів. 

Міністерство аграрної політики та продовольства України висловило подяку Швейцарії та швейцарсько-українській програмі QFTP за вагомий внесок у розвиток органічного сектору країни. Завдяки програмі та залученню експертів було покращено органічне законодавство України, налагоджується політичний діалог та опубліковано важливі публікації (наприклад, «Поширені запитання щодо правил виробництва, обігу та маркування органічної продукції» та «Методичні рекомендації щодо використання державного логотипа для органічної продукції»). Представники Міністерства відзначили важливість продовжувати співпрацю такими ж активними темпами, підтримувати і надалі сталі діяльності для органічного сектору України та висвітлювати найкращі практики з країн ЄС. Формування політики в органічному секторі, впровадження органічного законодавства України та його адаптація до законодавства ЄС залишається головними пріоритетами Мінагрополітики, і його представники висловили готовність до подальшої спільної роботи задля розвитку органічного сектору України. 

Представники Держпродспоживслужби також висловили свою вдячність за надійну та довгострокову співпрацю із програмою QFTP, що стосується налагодження державного нагляду  у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції та готовність надалі активно долучатися до реалізації спільних проєктів. 

Ідеї щодо розвитку експортного потенціалу органічного сектору та підтримку з боку QFTP в цьому напрямку озвучив Олексій Грушецький, заступник директора з просування експорту, Державна установа «Офіс з розвитку підприємництва та експорту». 

Модераторами заходу виступили Наталія Прокопчук, координаторка органічного компонента, та Анастасія Півнюк, головна експертка органічного компонента QFTP, які координували генерацію та обговорення ідей для плану діяльності органічного компонента QFTP. 

Наступні кроки озвучив Ігор Кравченко, місцевий керівник програми. 

 

Для довідки: 

Програма заходу за посиланням