Підсумки результатів діяльності надавачів послуг у молочному секторі за підтримки Швейцарії

Швейцарія послідовно підтримує молочний сектор України, зокрема в межах діяльності швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP). Щоб підсилити торгівельний потенціал малих та середніх (МСП) виробників і переробників молока значна увага приділяється розвитку сервісно-консультаційного середовища та сприянню доступу до знань і кращих практик. Одним із проміжних результатів впровадження QFTP є зміцнення потенціалу надавачів послуг державного і приватного секторів та об’єднань для сприяння застосуванню належних практик, створення доданої вартості та розвитку торгівлі. 

Одним із форматів такої підтримки є надання малих грантів на конкурсній основі для надавачів послуг молочного сектору, аби вони здійснювали свою консультативну діяльність, надаючи ветеринарні, лабораторні, зоотехнічні чи інші послуги, а також поширювали кращі практики та знання. Такі конкурси вже вшосте реалізовувалися QFTP на базі анонсованих заздалегідь тематик та процедури відбору за визначеними критеріями. Так, за результатами оголошеного восени 2023 року конкурсу надійшло 32 заявки, з яких 16 були підтримані. 

Найбільше заявок було акцептовано за напрямом екстреного реагування, а саме 7 проектів було реалізовано надавачами послуг, щоб сприяти відновленню  МСП у регіонах, які найбліьше постраждали від воєнних дій. Таку діяльність здійснювали: ТОВ “ДЕЙРІ МЕНЕДЖМЕНТ СІСТЕМ”, ПП “ЦЕНТР ВЕТЕРИНАРНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ”, ПП «Консультаційний центр АВМ 2» та ТОВ «Уманські лабораторії».  

Команда ДЕЙРІ МЕНЕДЖМЕНТ СІСТЕМ (ДМС) провела низку навчальних, сервісних та консультативних заходів з діагностики та лікування маститних корів й управління стандом у Миколаївській та Херсонській областях, що включає:  

  • Практичні тренінги «Гінекологічні захворювання корів» (16 квітня 2024 р. – с. Кашперо-Миколаївка, Миколаївська обл.; 17 квітня 2024 р. – с. Новодмитрівка, Херсонська обл.), «Технологія утримання тварин, годівлі та виробництва молока», «Технологія штучного осіменіння» (25-26 квітня 2024 р. – с. Велика Олександрівка, Херсонська обл.), «Вимоги щодо санітарних норм отримання молока та організації ПЗМ» (06 травня 2024 р. – с. Дар’ївка, Херсонська обл.), «Профілактика та методи лікування маститу» (15 квітня – с. Кашперо-Миколаївка, Миколаївська обл.; 16 квітня 2024 р. – с. Новодмитрівка, Херсонська обл.); 
  • Надання послуг з навчання штучному осіменінню, що включало також придбання та передачу двох посудин Дьюара, а для пункту заготівлі молока – один аналізатор Екомілк. Також фермерам та фермеркам було надано пластикові бідони для  зберігання некондиційного молока; 
  • Візити на господарства, консультування, відбір та дослідження в лабораторії ТОВ «ДМС» понад 700 зразків молока. 

За результатами опитування значно покращилась обізнаність фермерок та фермерів щодо питань гігієни доїння: важливість використання індивідульних серветок чи рушників для кожної корови, миття доїльного обладнання одразу після кожного доїння, здоювання перших цівок в окрему ємність, заборону збору молока безпосередньо в загальну тару молоковоза та реалізацію молока з інгібуючими речовинами або залишком антибіотиків. 

Такі навчальні заходи стали ефективними та практичними для фермерів, оскільки в прифронтових районах спостерігається відсутність кваліфікованого ветеринарного супроводу, особливо для дрібнотоварних виробників молока. 

Експерти ПП «Консультаційний центр АВМ 2» (КЦ АВМ) також здійснювали практичні візити на 24 господарства з виробництва молока, що утримують 4452 дійного поголів’я, та знаходяться в цільових областях (Дніпропетровська обл.: 10 господарств, 1476 дійного; Донецька обл.: 3 господарства, 838 дійного; Запорізька обл.: 1 господарства, 190 дійного; Миколаївська обл.: 4 господарства, 712 дійного; Одеська обл.: 3 господарства, 800 дійного; Херсонська обл.: 3 господарства, 436 дійного). Кожне господарство отримало послугу з діагностики поточного стану діяльності ферми по блокам (доїння; годівля та управління стадом) та консультацію щодо покращення та відновлення умов виробництва молока. Також набувачі послуг отримали короткострокові, середньострокові та довгострокові плани щодо загального покращення діяльності господарств. Серед іншого гостро стоїть питання недоступності до пасовищ для випасу тварин через забруднення вибухонебезпечними предметами та їх замінованість.  

ТОВ «Уманські лабораторії» отримали фінансування свого проекту з надання лабораторних послуг з визначенням якості дезінфекції молочного обладнання, якості води, дипінгів, які використовують у господарстві на їх ефективність безпосередньо до виділених збудників. Учасниками проекту стало 20 господарств з різних областей України, а саме:  Миколаївська – 4 господарства, загальна кількість поголів’я – 849 голів; Херсонська – 2 господарства, 603 голови; Запорізька – 1 господарство, 200 голів; Дніпропетровська – 8 господарств, 1293 голови; Одеська – 4 господарства, 927  голів; Донецька  – 2 господарства, 395 голів.  

Серед проблеми, які виникли під час реалізації проєкту, надавачі послуг виокреслюють необізнаність спеціалістів господарств щодо необхідності дослідження змивів з молочного обладнання, чи про можливість проводити дослідження дипінгів і дезінфекційних речовин на ефективність безпосередньо до збудників, які виявили на їхній фермі. 

ПП “ЦЕНТР ВЕТЕРИНАРНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ” (ЦВО) вперше подавав заявки на участь у конкурсі, три з яких було підтримано, що дало змогу реалізувати регіональні проекти як у постраждалих від війни регіонах (Донецька, Дніпропетровська, Київська та Харківська області), так і охопити інші області – Волинську, Полтавську, Рівненську, Хмельницьку та Черкаську. Сервісні лікарі ЦВО здійснили практичні візити на 36 господарств, що утримують 10 217 дійного поголів’я та знаходяться в цільових областях. Господарствам надані кваліфіковані консультаційні послуги з виявлення причин захворювання корів на мастит. Під час візитів на господарства спеціалісти ЦВО проводили роз’яснювальну роботу та навчання персоналу з впровадження СОП (стандартних операційних процедур). Під час проведення проєкту було відібрано і досліджено 180 проб молока з господарств-учасників на виявлення збудників маститу з подальшою інтерпретацією результатів досліджень, розробкою і підбором ефективних схем лікування маститу корів на фермі. Розлого про результати таких досліджень за посиланням.

Також три проекти вдалося успішно реалізувати ТОВ “УКРМІЛКІНВЕСТ”: 

  1. «Виробництво безпечного якісного молока: досвід ветеринарної служби проєкту «Сімейні молочні ферми», що передбачав проведення  два теоретичних онлайн-семінари («Оптимізація годівлі та підвищення прибутковості виробництва молока»; «Профілактика захворювань у корів та покращення якості молока») та три демонстраційні покази на фермах, а також ветеринарні консультації з питань годівлі, утримання, відтворення, доїння та зберігання молока з виїздом спеціаліста безпосередньо на ферму; 
  2. «Крафтова сироварня: розпочати бізнес з нуля», в межах якого організовано чотири онлайн-семінари («Фінансовий план, рентабельність та термін окупності бізнесу. Стартові інвестиції та можливі джерела їх отримання»; «Реєстрація бізнесу та отримання дозвільних документів. Впровадження та дотримання системи HACCP для операторів ринку харчових продуктів. Вибір форми бухгалтерського обліку та подача звітності»; «Вибір технічного оснащення для крафтової сироварні. Вибір та зонування приміщення крафтової сироварні»; «Основи сироробства та особливості технології виробництва розсільних сирів. Ринки збуту та маркетинг»). Проведено демонстраційний показ крафтової сироварні ФГ «Молочна ферма» та підготовлені шаблони документації. 
  3. «Підвищення рентабельності виробництва молока: фінансовий менеджмент та можливості фінансування», в основі якого також підвищення рівня обізнаності через онлайн-семніари («Молочна математика виробництва молока»; «Можливості фінансування для виробників молока») з подальшим показовим внутрішнім операційним аудитом молочної ферми з фокусом на оцінку утримання корів, здоров’я кінцівок, оцінку доїння, відтворення, годівлі та оцінку причин та кількості недоотримання молока на фермі. 

Лабораторні та консультативні послуги були надані відібраним 16-ти малим господарствам у Львівській, Волинській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. Ці дослідження виконувалися у лабораторії молока Благодійної організації «Львівська аграрна дорадча служба». Всього було досліджено 390 індивідуальних зразків, за якими надано рекомендації відповідно до результатів досліджень. 

Команда ТОВ «Центр фермерських компетенцій» (ЦФК) у межах проекту «Підвищення рівня обізнаності щодо дотримання стандартів безпечності харчових продуктів та якості молока від виробника до переробника» обрала формат оффлайн-заходів, основною цільовою аудиторією яких були МСП виробники молочної сировини, а також представники переробних підприємств та інші надавачі послуг. 

Перший тренінг відбувся на базі ПрАТ «Дубномолоко» (21 лютого 2024р, м. Дубно, Рівненська обл.), а другий – на базі ТДВ «Брацлав» (14 березня 2024 р., смт Брацлав, Вінницька обл.). Обидва заходи об’єднали 91 учасника, що представляли 33 оператори ринку молока та молочних продуктів.  

Головною метою реалізації проєкту від ЦФК було прагнення допомогти гравцям ринку покращити рівень знань щодо якості та безпечності молока та молочних продуктів. Ключовими темами було обрано саме питання дотримання принципів безпечності харчових продуктів та контролю якості молочної сировини разом з питаннями щодо ососбливостей використання інформаційно-комунікаційної системи «Молочний модуль» у межах програми контролю сирого молока 

Одна заявка була підтримана за тематикою конкурсу №1 «Участь у міжнародних торговельних ярмарках, експортних заходах з фокусом на молоко та молочні продукти, та продовольчих виставках з метою підвищення впізнаваності українського молочного сектору на світовому ринку та посилення міжбізнесової взаємодії», а саме від аналіточного агентсвта ТОВ ІНФАГРО. Спільними зусиллями з обʼєднанням “Спілка молочних підприємств України” проведено XV Всеукраїнську конференцію з міжнародною участю «МОЛОЧНИЙ БІЗНЕС-2023». У заході взяли участь 29 операторів ринку молока та молочних продуктів, які мають 69 виробничих потужностей, втім є традиційною платформою для нетворкінку з надавачами послуг та постачальниами супутніх матеріалів, трейдерами, експертами, науковцями та представниками органів виконавчої влади. Детальніше – у релізі за посиланням.

Ще одна заявка від аналіточного агентства фокусувалася саме на еспортному потенціалі молочного сектора в межах теми №2 «Доступ до регулярної та актуальної ринкової інформації та надання інформаційно-аналітичної підтримки, що допоможе суб’єктам державного та приватного сектору у прийнятті рішень». У співпраці з державною установою «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» та національним проєктом «Дія.Бізнес» було проведено  екпортні дискусії та підготовлені аналітичні бюлетні, що доступні українською та англійською мовами за посиланням.  

Окрім підтримки діяльності надавачів послуг у межах діяльності QFTP організовано  два тренінги для надавачів послуг на теми:  

– «Практичні аспекти застосування малими переробниками «Методичних настанов щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на потужностях з первинного виробництва молока та/або малих потужностях з перероблення молока», 10 червня 2024 р., м. Львів.  

– «Дотримання законодавчих вимог до безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин», 17-18 червня 2024 р., м. Умань.  

Також за підтримки Швейцарії підготовлено та 19 червня 2024 р. презентовано Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» (НАСДСУ) Каталог надавачів дорадчих та консультаційних послуг у сироварінні. Це вже другий каталог такого формату, що доповнює підготовлений раніше перший Каталог надавачів дорадчих та консультаційних послуг у молочному секторі

Зважаючи на важливість підтримки експертного та сервісного середовища для розвитку і торговельного потенціалу молочного сектору, підвищенні якості та безпечності молока та молочних продуктів, а також відновлення від наслідків триваючої війни діяльність з підтримки надавачів послуг у молочному секторі буде продовжуватися у межах QFTP й набуватиме нових форматів відповідно до потреб та викликів, що виникають.