Протягом 1-4 жовтня 2024 року дві групи інспекторів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба), які представляють головні управління різних областей України, м. Києва та головний офіс, взяли участь у дводенному тренінгу «Пілотна перевірка стосовно дотримання операторами вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який відбувся на органічних підприємствах ПП “Галекс-Агро” і ТОВ «Органік Мілк» у Житомирській області.   

Цей тренінг було організовано на запит Держпродспоживслужби та Міністерства аграрної політики та продовольства України у партнерстві з органом сертифікації «Органік Стандарт» за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).   

ТОВ «Органік Мілк», що входить до групи компаній «Галекс-Агро», є провідним виробником органічної молочної продукції в Україні, який понад десять років займається виробництвом сертифікованої органічної продукції, підтверджуючи свою репутацію надійного українського бренду. Також підприємство відоме тим, що це перший завод в Україні, який виробляє органічні молочні продукти з власної сировини. Наразі компанія виробляє та реалізує на внутрішньому та зовнішньому ринках понад 60 позицій продукції, серед яких молоко, кефір, сметана, йогурти, різні види сирів, сиркові маси з ваніллю, згущене молоко, вершкове масло, а також лінійка безлактозної продукції.   

Олександр Ющенко, співвласник та керівник групи компаній «Галекс-Агро», та Олена Стретович, директорка ТОВ «Органік Мілк», люб’язно погодилися надати доступ до органічних підприємств  для проведення цієї перевірки, оскільки навчання є дуже важливим, органічний приватний бізнес та держава працюють разом для гарантії споживачам високої якості органічної продукції  та виконання усіх вимог органічного законодавства України, що є головним фундаментом для повного впровадження органічного законодавства та подальшого розвитку органічного сектору в Україні.  

Перший заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Олег Осіян особисто відвідав тренінг, поспілкувався з органічними виробниками, державними інспекторами, представниками органу сертифікації та  вручив сертифікати учасникам, зазначивши важливість підвищення кваліфікації інспекторів для забезпечення високих стандартів державного контролю в органічному виробництві.  

24 інспектори Держпродспоживслужби успішно завершили пілотну перевірку, зосереджену на практичних аспектах контролю  органічного виробництва, а саме:  

  • перевірили документацію та здійснили тренувальну перевірку виробничих потужностей підприємств на основі затвердженого акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) стосовно додержання операторами вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, 
  • провели підсумкові обговорення результатів перевірки та рекомендації щодо коригувальних заходів. 

Тренінг проводили провідні експерти органу сертифікації «Органік Стандарт» — Іван Гавран та Руслан Білик, а також Юрій Оглашенний, головний експерт органічного компоненту швейцарсько-української програми QFTP. 

Метою тренінгу було забезпечення високого рівня підготовки інспекторів щодо виконання законодавчих вимог у сфері органічного виробництва та маркування.  

Програма QFTP висловлює свою вдячність ПП «Галекс-Агро » та ТОВ «Органік Мілк» за важливу лідерську роль підприємств та можливість проведення тренінгу на базі їхніх потужностей, що сприяє розвитку органічного виробництва в країні та підтримує сталий розвиток агропродовольчої галузі.