1 та 2 червня відбувся XIV Міжнародний молочний  конгрес, що традиційно щороку організовується Асоціацією виробників молока. Цього року в рамках конгресу та за підтримки швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (коротка назва: Quality FOOD Trade Program), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія) темі  безпечності сирого молока було надано особливої уваги.

«Якість сирого молока має стати основним драйвером зростання молочної галузі країни. Це глобальний тренд, який спостерігається в провідних країнах світу.» Про це заявила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час круглого стола “Безпечність сирого молока”: Які вимоги до молочних ферм?” в рамках XIV Міжнародного молочного конгресу.

Координатор компонента «Молочний сектор» Quality FOOD Trade Program Ірина Висоцька у своєму виступі, окреслила основні вимоги нового законодавства, що визначає вимоги до безпечності та якості молока та молочних продуктів, а також на перевагах та необхідності впровадження Програми контролю сирого молока на національному рівні.

Голова Громадської ради при Держпродспоживслужбі Віталій Башинський акцентував увагу на питанні важливості стратегічного підходу в рамках перехідного періоду для наближення до вимог до сирого молока, що еквівалентні європейським, а саме з набуттям чинності з 1 січня 2024 року наступних граничних значень для критеріїв:

  • кількість мікроорганізмів (ЗБЗ) – не більше ніж 100 тис. КУО/мл;
  • кількість соматичних клітин (КСК) – не більше ніж 400 тис./мл.

Також вперше в рамках реалізації Пілотного проєкту з запровадження програми контролю сирого молока відбулося нагородження учасників за кращі результати у 2020 році.

Пілотний проєкт реалізується Держпродспоживслужбою України з квітня 2019 р. за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). Дослідження зразків сирого молока здійснювалися в 4 лабораторіях Держпродспоживслужби у Вінницькій, Миколаївській, Полтавській та Харківській областях, для яких за фінансування Швейцарії було придбане сучасне обладнання.

Аналіз результатів досліджень відбувається на ІТ-платформі Держпродспоживслужби «Молочний модуль» з безкоштовним доступом до своїх результатів досліджень для господарств з виробництва молока чи пунктів збору молока відповідно.

Так, у 2020 році  51 учасник Пілотного проєкту на регулярній основі виконував дослідження сирого молока відповідно до нових вимог до безпечності та якості сирого молока, що затверджені наказом Мінагрополітики від 12 березня 2019 року № 118.

Для нагородження з 16 Топучасників Пілотного проєкту, прибули  для участі у Міжнародному молочному конгресі 5 підприємств, що у повній мірі виконали всі критерії ранжування, а саме:

Перший критерій: залученість учасника до Пілотного проєкту, що вимірювалася кількістю досліджуваних зразків. Це показник додержання законодавчо встановленої мінімальної періодичності досліджень: щонайменше 1 раз на місяць для визначення рівня кількості соматичних клітин.

Другий критерій: кількість соматичних клітин в збірному молоці за значенням середньої геометричної величини. Адже регулярні дослідження цього показника не лише є обов’язковими з точки зору харчового законодавства, а й цінним інформативним показником здорового вимені дійного стада та кількісним індикатором умов утримання та благополуччя тварин.

Нагороди учасникам вручили Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька та представники швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Program.

Звертаємо увагу, що Концепцію Пілотного проєкту було переглянуто та затверджено Держпродспоживслужбою 18 травня 2021 року з тим, щоб кожна область змогла долучитися до Програми контролю сирого молока на ІТ-платформі «Молочний модуль», тому наступного року, маємо надію, на ще кращі результати та прискіпливіший відбір кращих серед кращих.

ТОП-16 учасників Пілотного проєкту за результатами 2020 року

Ранг Область реєстрації потужності оператора ринку: Лабораторія, в якій здійснювалися дослідження / Назва оператора ринку
  Вінницька область: Вінницька Регіональна Лабораторія Держпродспоживслужби
1. ТОВ «ЗОЛОТІ ЛУКИ»
2. ПП «А.Ф. БАТЬКІВЩИНА»
3. АПНВП «МОЛОЧНИЙ ВІЗИТ»
4. ТОВ «ХМІЛЬНИЦЬКЕ»
Донецька область: Миколаївська Регіональна Лабораторія Держпродспоживслужби
1. ДП «ІЛЬЇЧ-АГРО ДОНБАС»
Миколаївська область: Миколаївська Регіональна Лабораторія Держпродспоживслужби
1. ТОВ «КОЛОС 2011»
2. ПАТ «ЛАКТАЛІС-МИКОЛАЇВ»
Черкаська область: Миколаївська Регіональна Лабораторія Держпродспоживслужби
1. ПСП «ЛІДЕР»
Полтавська область: Пирятинська Міжрайонна Лабораторія Держпродспоживслужби
1. ТОВ «БАРИШІВСЬКА ЗЕРНОВА КОМПАНІЯ»
2. СФГ «КАМІЛА»
3. СТОВ «ПЕРЕМОГА»
4. ТОВ «МЛИНІВСЬКИЙ КОМПЛЕКС»
5. ТОВ «МАДЕГ»
6. ПП «ВОРОНИНЦІ»
7. СФГ «ПЕРЛИНА»
Харківська / Харківська Регіональна Лабораторія Держпродспоживслужби
1 ТОВ «СК ВОСТОК»