4 – 5 березня 2022 року у Празі (Чехія) проходив Симпозіум зі сталого сільського господарства, присвячений темам, що стосуються органічного сільського господарства. Основними темами для обговорення були: органічне сільське господарство як один із видів сталого господарювання, як забезпечити правильне живлення рослин та ґрунтів, що таке соціальне фермерство. В рамках заходу була конференція, різні сесії з можливістю обговорень, виставка органічних продуктів та послуг органічного сектору Чехії, а також налагоджування ділових зв’язків і поїздка на органічне підприємство.

Організатори заходу додали тему з України на запит Іржі Урбана, директора Департаменту рослинництва Центрального інституту нагляду та перевірки у сфері сільського господарства (ÚKZÚZ, Чеська Республіка), який протягом багатьох років допомагав розбудовувати український органічний сектор в Україні та проводив різні навчання щодо органічного сільського господарства в різних областях України.

4 березня Наталія Прокопчук, координаторка органічного компонента швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» виступила на цьому заході із доповіддю. Вона представила інформацію щодо війни в Україні та стану органічного сектору, його проблем та закликала учасників заходу підтримати Україну та її органічний сектор у ці складні часи. Наталія підкреслила, що деякі органічні виробники стали захисниками своєї землі та годувальниками для Збройних Сил України, територіальної оборони, населення загалом і біженців зокрема.

Під час заходу учасники проявляли зацікавленість у тому, що відбувається в Україні, які виклики мають органічні виробники України і були раді почути про те, що відбується, з перших рук. Заплановано серію заходів щодо українсько-чеської співпраці.